fbpx

Warsztaty z jedzeniem przyszłości ze startupami nagrodzonymi przez Fundację Carrefour

2 czerwca 2022r. odbyło się wyjątkowe wydarzenie, podczas którego zostały przygotowane niesamowite dania z produktów startupów: Nielone, Food Jack, KuMin.Sys oraz Yoush – które otrzymały wsparcie finansowe w wysokości 100 tys. euro od Fundacji Carrefour.

Wraz z foodtech.ac zorganiowaliśmy w studiu kulinarnym Polish Your Cooking kolację, podczas której zaproszeni goście ugotowali dania przyjazne planecie.

 

Wszystko działo się pod czujnym okiem szefa kuchni – Michała Piosika, a w menu znalazły się:

  • meksykańskie, ogniste, streetfoodowe tacos z Food Jack,
  • włoskie, klasyczne, własnoręcznie kręcone cavatelli al ragu z 𝗣𝗟𝗔𝗡𝗘𝗔𝗧. Nielone – roślinne mielone,
  • banana and peanut butter crumble z Yoush,
  • zero waste pulled-pork sandwich ze skórki od banana wsparte przez Venturis HoReCa – startupu pomagającego ograniczać marnowanie żywności.

To była również świetna okazja do porozmawiania o trendach w żywieniu czy wymiany sprawdzonych przepisów na wegetariańskie dania, a przede wszystkim spróbowania produktów przyjaznych planecie i naszemu zdrowiu. 

 

Przypomnijmy, że Fundacja Carrefour przekazała grant w wysokości 100 tys. euro czterem wyjątkowym, polskim startupom, które działają w obszarze foodtech – Food Jack, KuMin.Sys, Nielone oraz Yoush.
Jesteśmy operatorem grantu wra
z z partnerem merytorycznym foodtech.ac.

Więcej o startupach oraz grancie znajdziesz tutaj.