2 czerwca 2022r. odbyło się wyjątkowe wydarzenie, podczas którego zostały przygotowane niesamowite dania z produktów startupów: Nielone, Food Jack, KuMin.Sys oraz Yoush – które otrzymały wsparcie finansowe w wysokości 100 tys. euro od Fundacji Carrefour.
Wraz z foodtech.ac zorganiowaliśmy w studiu kulinarnym Polish Your Cooking kolację, podczas której zaproszeni goście ugotowali dania przyjazne planecie.
Wszystko działo się pod czujnym okiem szefa kuchni – Michała Piosika, a w menu znalazły się:
- meksykańskie, ogniste, streetfoodowe tacos z Food Jack,
- włoskie, klasyczne, własnoręcznie kręcone cavatelli al ragu z 𝗣𝗟𝗔𝗡𝗘𝗔𝗧. Nielone – roślinne mielone,
- banana and peanut butter crumble z Yoush,
- zero waste pulled-pork sandwich ze skórki od banana wsparte przez Venturis HoReCa – startupu pomagającego ograniczać marnowanie żywności.
To była również świetna okazja do porozmawiania o trendach w żywieniu czy wymiany sprawdzonych przepisów na wegetariańskie dania, a przede wszystkim spróbowania produktów przyjaznych planecie i naszemu zdrowiu.
Przypomnijmy, że Fundacja Carrefour przekazała grant w wysokości 100 tys. euro czterem wyjątkowym, polskim startupom, które działają w obszarze foodtech – Food Jack, KuMin.Sys, Nielone oraz Yoush.
Jesteśmy operatorem grantu wraz z partnerem merytorycznym foodtech.ac.
Więcej o startupach oraz grancie znajdziesz tutaj.